LEGUÁN ZELENÝ (Iguana iguana) je jedním
z nejčastěji chovaných plazů. Největší známý leguán měří 230 cm a váží přes 10 kg. Průměrný jedinec dorůstá délky 100 - 130 cm,
z čeho téměř 2/3 tvoří ocas.

Zbarvení leguánů zelených se liší. Mláďata jsou jasně zelená, zatímco škála zbarvení dospělých jedinců přechází od šedohnědé, olivově zelené, přes tyrkysovou až po zlatavou.

Pohlavní rozdíly leguánů jsou zřetelnější
až v dospělosti. Samci jsou větší, statnější,
mají větší hrdelní lalok a delší hřbetní ostny než samice.

Leguán zelený žije v Mexiku, Brazílii a Kostarice. Jeho přednostním biotopem je nížinný les, poblíž vodního zdroje. Ve dne aktivní leguán se většinou zdržuje v korunách stromů. Živí se převážně listím, květy a plody, Živočišná potrava nehraje roli.

Leguáni dospívají ve věku asi 2 let, dožívají se pak 15 - 20 let.